Verwarming & Sanitair

Zuinig & milieuvriendelijk stoken

Tip 1
Laat uw installatie nakijken voor de winter toeslaat. Kleine roetafzettingen en een slecht ingestelde brander kosten u ongeveer 5 % meer energie. Een telefoontje naar uw vakman kost u slechts een paar cent. Bij gasinstallaties volstaat een tweejaarlijkse controle, een installatie op stookolie laat u best elk jaar eens nakijken.

Tip 2
Met een oude verwarmingsketel (ouder dan 15 jaar) zit u wat energiebesparing
en milieuvriendelijkheid betreft in slechte papieren. Mocht u overwegen om uw installatie te vernieuwen, doe dat dan voor de winter.

Tip 3
Het is belangrijk dat de ketel het juiste vermogen heeft. Een ketel hoort +/- 1300 uren per jaar te branden om een goed jaarrendement (> 90%) te hebben. Uw vakman rekent graag voor u uit hoeveel uw oude installatie verbruikt en wat u met een nieuwe verwarmingsketel kunt besparen.

Tip 4
Hoe eerder u moderniseert, hoe voordeliger dat voor u uitvalt. Oude verwarmingsketels functioneren namelijk het hele jaar door met constant hoge werkingstemperaturen. Dat veroorzaakt aanzienlijke oppervlakte- en stilstandverliezen. Het gevolg: uw oude ketel kan een jaarrendement hebben van 68 % of zelfs lager. Indien we het jaarrendement van 68% van de oude installatie naar 95% verhogen, kunnen u 27% brandstof besparen.

Tip 5
Nieuwe ketels, uitgerust met een weersafhankelijke regeling, passen de temperatuur van het water in de ketel automatisch aan de buitentemperatuur aan. Het resultaat: een genormeerd rendement van 95 %. HR-ketels gaan nog een heel eind verder ( van 106 tot 109% ).

Tip 6
Ventileer uw woning niet te lang; liever twee keer per dag kort en grondig dan een langere periode. Vijf minuten volstaan al. Sluit daarbij uw “thermosstaat-” kranen. Op die manier ontsnapt enkel de gebruikte lucht en niet de warmte die door de meubels en de muren vastgehouden wordt.

Tip 7
Tochtgaten aan ramen en deuren maken zuinig verwarmen onmogelijk. controleer de afdichtingen van uw huis vóór het koude seizoen en vernieuw ze indien nodig.

Tip 8
Ontlucht de radiatoren wanneer ze niet allemaal in dezelfde mate opwarmen of wanneer u luchtgeluiden hoort. Draai hiertoe gewoon de ontluchtingsschroef open met het ontluchtingssleuteltje en laat de lucht ontsnappen tot er water naar buiten komt (ketelpomp uitzetten tijdens ontluchten).

Tip 9
Sluit uw jaloezieën of gordijnen zodra het donker wordt. Dat heeft op uw huis hetzelfde effect als een deken op een mens. Zo bespaart u ongeveer 4 % energie.

Tip 10
Let erop dat radiatoren en thermostaatkranen niet worden afgedekt door kleding, gordijnen of meubels en gebruik ze niet om uw was te drogen. Doet u dit niet, dan kunt u tot 20 % energie verliezen.