CV Ketel

Alles wat u moet weten over cv-ketels

Welke CV-ketel het best bij u in huis past is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het type van uw woning, de grootte en de mate van isolatie. Dit heeft allemaal invloed op hoeveel kW en welke CW-waarde er nodig is. Zeggen deze termen u niks en bent u van plan een nieuwe verwarmingsketel aan te schaffen? Wij vertellen u alles wat u moet weten over CV-ketels!

Hoeveel kW voor CV-ketel?

Vrijwel altijd zie je de term KW bij een CV-ketel staan. Maar wat betekent KW nu eigenlijk en wat geeft het aan? De term Kw staat voor Kilowatt. Kilowatt geeft het vermogen een CV-Ketel aan. Dus de mate waarin een ketel een huis kan verwarmen. Dus een groter huis heeft vanzelfsprekend een ketel met meer Kilowatt nodig.  Over het algemeen kun je de onderstaande richtlijnen voor het aantal kilowatt per soort huis aanhouden:

Vermogen appartement:     11-23 kW
Vermogen tussenwoning:   16-28 kW
Vermogen hoekwoning:       16-30 kW
Vermogen vrijstaand huis:      >30 kW

Vaak wordt er 0,1 kW per vierkante meter vloeroppervlak aangehouden om de benodigde capaciteit te berekenen. Voor het verwarmen van de woning heeft u vaak  aan een ketel met het kleinste vermogen al voldoende (tenzij je een extra groot huis hebt). De keuze voor een hoger vermogen wordt dan genomen om veel warm water per minuut te kunnen krijgen. Het aantal kW staat namelijk in verband met de CW-waarde. Meer over de CW-waarde van een ketel vindt u hieronder. 

Welke CW-waarde voor CV-ketel?

De CW-waarde van een ketel staat voor de comfortklasse. Comfortklasse wil zeggen de hoeveelheid en snelheid waarmee een CV-ketel warm water kan leveren. Hoe hoger de CW-waarde, hoe meer warm water er beschikbaar is. Als u bijvoorbeeld een groter huishouden hebt, wil u bijvoorbeeld tegelijk kunnen douchen en de afwas doen. Bekijk hieronder welke situatie voor u van toepassing is.

CW 3

Klein huishouden

CW 4

Gemiddeld huishouden

CW 5

Groot huishouden

CW 6

Groot huishouden

Meest gekozen

Welk type CV ketel voor uw huis?

Het type CV-ketel u in huis wil is nog een keuze apart. Waar je vroeger nog een solo ketel kocht in combinatie met een geiser of boiler, worden er nu voornamelijk combi-ketels verkocht en verhuurd.f

Wat is een combiketel?

Een combiketel is een combinatie van een boiler en verwarmingsketel. Een combiketel voorziet een woning dus van verwarming in de ruimtes én zorgt voor warm water uit de kraan of douche. 

Binnen de verschillende soorten combiketels zit er ook verschil in energieverbruik en de mogelijkheid voor aansluiting op verschillende cv installaties. Zo zijn er HR ketels, HRe ketels en elektrische ketels/warmtepompen. Hieronder staan de eigenschappen van deze combiketels verder uitgelegd. 

HR-Ketels

HR-ketel staat voor hoogrendementsketel, een hoogrendementsketel is zoals de naam al doet vermoeden efficiënter en verbruikt minder gas dan een reguliere CV-ketel. Het verschil met de gewone ketel of vr-ketel (verbeterd-rendements ketel) is dat een hr-ketel geen waakvlam meer heeft, maar een elektronische ontsteking. Dit scheelt gas. Daarnaast hergebruikt een hr-ketel warmte uit waterdamp. Hierdoor verbruikt een hr-ketel ongeveer 25% minder dan de eerste generatie ketels.

HRe ketels

Een HRe ketel is nog zuiniger dan een HR-ketel. Let wel op dat deze ketels een stuk duurder zijn in aanschaf. Een HRe-ketel staat voor Hoog Rendement en Elektriciteit. Dat wil dus zeggen dat deze ketels naast warmte, ook stroom opwekken.

Een HRe ketel verbruikt in totaal meer gas. Daar krijg je voor terug dat de elektriciteitskosten zullen dalen. Een HRe ketel is vooral geschikt voor grote panden. 

Hybride CV-Ketels

Hybride CV-ketels zijn in principe een normale hoogrendement combiketel maar is daarbij geschikt voor een combinatie met duurzame energiesystemen. Hierbij moet je denken aan een zonneboiler of warmtepomp. De ketel zal zijn energie zoveel mogelijk uit de duurzame energiebronnen halen waardoor uw gasrekening zal dalen. Echter als het buiten te koud wordt, dan zal de gasketel het overnemen. Een hybride ketel is ideaal voor huishoudens die niet direct volledig over kunnen op duurzame energie maar toch willen besparen en het milieu willen ontlasten.  

Elektrische CV-Ketels

De elektrische CV-ketel is de nieuwste generatie CV-ketels. Deze ketel werkt in tegenstelling tot andere ketels niet op aardgas, maar op elektriciteit. Elektriciteit die wordt opgewekt door duurzame systemen zoals een warmtepomp en zonnepanelen.

Naast een warmtepomp en zonnepanelen of een combinatie daarvan, is een goed geïsoleerde woning ook een voorwaarde voor de aanschaf van een volledig elektrische CV-ketel. Het is op dit moment eigenlijk alleen relevant om een elektrische cv aan te schaffen wanneer u aan deze voorwaarden voldoet. 

Wat kost een CV-ketel los?

De kosten voor een CV-Ketel los zijn gemiddeld 900-1500 euro. Deze kosten zijn afhankelijk van het type ketel, het aantal kW en welke CW-waarde de ketel heeft.

KOsten cv-ketel inclusief installatie

De kosten voor een CV-Ketel inclusief installatie bedragen gemiddeld tussen de 1500 en 2500 euro. Afhankelijk van het type ketel, de kosten voor de installatie en eventueel bijkomende kosten voor bijvoorbeeld het verleggen of verlengen van leidingen.

Bent u geïnteresseerd in de kosten voor het kopen van een ketel inclusief installatie? Neem dan contact met ons op of vraag een offerte aan.

CV KETEL KOPEN

Bent u van plan een nieuwe CV ketel te kopen? WAGAservice is u ook van dienst bij de aanschaf een nieuwe cv-installatie. Desgewenst passen wij uw huidige installatie aan of breiden we deze uit.

Wij zijn niet merkafhankelijk en kunnen daarom elk merk en type ketel leveren en plaatsen. Wij verkopen ketels van o.a. Remeha, Atag, Valliant, Intergas en Nefit.

CV KETEL HUREN

Het huren van een CV-ketel is een verstandige en interessante optie wanneer kopen te duur is, of om een andere reden niet interessant is. Voor een vast bedrag per maand beschikt u over een goed werkende moderne CV-installatie. Bovendien heeft bij problemen altijd de beschikking tot onze specialisten. 

Wij hebben alle onderdelen van ieder merk op voorraad, iets wat u zelden ziet. Wij verhuren CV ketels van diverse merken, zoals Remeha, Atag, Valliant, Intergas en Nefit.

CV KETEL ONDERHOUD

Periodiek onderhoud aan uw ketel is is erg belangrijk. Een goed onderhouden ketel zorgt voor een hoger rendement en is bovendien ook een stuk veiliger. U kunt bij ons terecht voor eenmalig onderhoud maar wij bieden ook verschillende onderhoudscontracten aan.

Bent u geinteresseerd in een contract of eenmalig onderhoud en wilt u graag meer informatie ontvangen, stuur ons dan een bericht via het contactformulier. 

Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Direct contact? 073 203 3257

Speldenmakersstraat 11

5232BH ‘s Hertogenbosch

Neem direct contact op